leven opnieuw in delen

soms denk je dat je de hele wereld aan kan. In je hoofd gaat het allemaal goed en heb je gevoel dat je alle energie wel aan kan. En in je hoofd lukt het allemaal. Maar je lichaam zegt totaal iets anders . Dus na geprobeerd te hebben om vrijwillergwerk te doen wat ik ook wel leuk vond en ook we veel voordoening uithaalde. maar toen ging ik daarnaast ook een studie op pakken . En dan het sluipt er langzaam in je hebt het niet altijd door. Prikkels en vermoeidheid tot je lichaam zegt nu is het genoeg. Dus werd ziek . Ik werd verkouden en mijn energie was heel erg laag . Dit was dus weer even wake up call van mijn lichaam van stop nu niet door gaan . Dus Tja nu moet ik alles weer opnieuw gaan onderzoeken. Wat kan ik aan het wat niet . de kunst is dat als ik me goed voel dat ik wel dingen doe maar dat ik niet alle energie op maakt zodra dat het even minder gaat door omstandigheden dat ik energie over hou om het op te vangen . Dist is best lastig wand als je goed voelt heb je gevoel dat alles wel kan en dat je alles wel op kan pakken. Dus het is echt even een zoek weg vindt ik

EN hoe veel moet ik doen en kan ik doen om energie over te houden. En hoe voorkom ik dat ik over prikkelt raakt . Ik heb naast alles ook nog een gezin wat ik draaiend moet houden. Nou is dat normaal geen probleem maar als ik naast alles het gevoel krijg dat ik het moest doen en gewoon gevoel had dat ik niet wist waar ik de energie vandaan moest halen En toch maar deed omdat het moest.

door dat ik steeds moeier werd en steeds meer overprikkeld raakte kon ik steeds minder hebben . Hier van is ook geluid. Nou dat is echt onhandig in een gezin wand als wat continu geluid is wel je gezin zeg maar kletsen, tv , computer ectr,

En dan denken jullie maar je man dan kan die niet bij springen . Natuurlijk kan dat wel maar mijn partner heeft ass en mijn zoon ook. Dat vraag van mij dat ik heel veel. IK moet plannen en aan sturen . Het gaat even goed en dan weer niet . dus continu ben je aan het organiseren en regelen dit kost heel heel energie . Dus soms is het zelf doen makkelijker. Het kost minder en je weet waar je aan toe ben en wanneer.

iets wat nu niet lukt is heel veel bezig zijn met me hoofd laat staan dingen regelen zo dat het goed loopt in huis. EN dat niet meer weten wat wel en wat niet gedaan is . Nee dat is dan wel lastig

Het gaat langzaam stukje beter met me maar het is nog steeds niet hellemaal wat het is mijn hoofd raakt nog snel vol en ik raak nog snel door me energie heen dus ik probeer zo veel mogelijk mijn energie te verdelen en te regelen . soms lukt het en soms ook niet.

Nu ging het langzaam stukjes beter maar alle dingen er om heen gaan niet echt helpen zeg maar. En toch moet ik er mee doen wandt kan het niet veranderen.

wat is het beste wat ik voor me zelf kan doen is me zelf in de gaten houden en hopen dat het gewoon accepteren dat er momenten zijn dat het niet gaat.

makkelijk gezegd als gedaan zeker . Maar ik ga wel het beste van maken en weet dat ik hier echt wel door heen gaat komen.

4 reacties op “leven opnieuw in delen

  1. Wim: ‘In het begin na de ziekenhuisop- name ging het wel beter, de controles werden minder, maar de bloedwaarden stagneerden. Ik was redelijk sterk en ging toch maar langzaamaan aan het werk. In juni 2018 werd de diagnose MDS gesteld, een ernstige beenmerg- ziekte. De tijd stond stil. Een jaar lang leefde ik in een roes. Ik kreeg direct medicatie. Na verloop van tijd begon- nen de bloedtransfusies. Ik had wel wat financiele reserve, maar geen bron van inkomsten meer. Ik meende dat ik wel weer aan het werk zou gaan, maar dat lukte niet.’ ‘Met de weinige energie die ik had, kon ik niet meer werken. Ik heb met veel instanties gebeld om te kijken wat er voor mij als zelfstandige mogelijk was. Telkens weer het hele verhaal vertellen. Ik heb daarom een document gemaakt met het complete ziekteverhaal. Zo stond er op papier wat er aan de hand was, dat kon ik dan toesturen als er weer vragen waren.’ Uiteindelijk kreeg ik na vier maanden geregel voor elkaar dat ik in aanmerking kwam voor een regeling van de gemeente voor zelfstandigen die hun bedrijf niet meer kunnen voortzetten (IOAZ). Ook heb ik in die periode mijn testament geregeld. Dat geeft me nu rust.’ ‘Werken gaat niet meer. Mijn leven is 180 graden gedraaid. Het is fijn om van kleine dingen te genieten. Dus fijn om nu bezig te zijn met het schrijven van gedichten. De woorden komen nu anders, maar soms ook niet. Ik vind het heerlijk om stil te zijn. Dat had ik vroeger al, ik voel me nooit alleen. Ik heb altijd het gevoel dat mijn oma, mijn moeder en mijn kat Rocco bij me zijn. Dat is liefde. Ook al zijn die er niet meer. Pasgeleden ontmoette ik iemand die echt goed luisterde en vriendelijk was. Ik heb dat benoemd, keek haar aan en zei tegen haar: “Wat bent u vriendelijk.” Ze vond het belangrijk altijd vriendelijk te zijn. Die dingen raken mij.‘ ‘Met hulp van vrienden heb ik de dichtbundel Ik troost je met liefde kunnen maken. Zo fijn hoeveel mensen vrijwillig hun hulp aan hebben geboden. Aan het schrijven van de gedichten is veel voorafgegaan. Ik heb emoties en gedachten gedeeld met familie en vrienden en die heb ik in de bundel verwerkt. Daar kan ik nu naar verwijzen. Het is fijn om met anderen van gedachten te wisselen. Mensen die geraakt zijn door de gedichten in de bundel, die sta ik graag te woord, dat zijn cadeautjes.’ ‘Van de verkoop van de dichtbundel gaat een deel naar onderzoek naar MDS. Mijn arts in het ziekenhuis is daarbij betrokken. Voor de behandeling van MDS moet ik iedere twee weken naar het ziekenhuis voor bloedtransfusies en ik slik ook medicijnen. In het begin kostte me het wel moeite om steeds in het ziekenhuis te zijn, maar je went er ook aan en nu hoort het gewoon bij mijn leven. Wel even lastig dat ik geen auto meer heb, want reizen met het openbaar vervoer mag ik niet, maar inmiddels heb ik daar een oplossing voor gevonden door een abonnement te nemen op een deelauto’

    1. Dankjewel voor je verhaal.
      Wat knap van je. Ja mensen om je heen die er voor je zijn is erg belangrijk dat heb ik ook in mijn leven gemerkt hoe belangrijk dat is .

      Lieve warme groetjes

  2. Het leven opnieuw uitvinden, dat is de uitdaging waar Wim Rijken voor staat. Wim is liedjeszanger, tekstschrijver, acteur en stemacteur en had tot 2017 een druk bestaan in de muziek en op tv. Zijn nieuwe cd was net klaar en de promotie was gestart. Maar er kwam een kink in de kabel. Wim belandde in het ziekenhuis met een bloedvergiftiging (sepsis). Hij wist niet of hij die zou overleven, belde zelf vanuit de IC de begrafenisondernemer en meldde met weinig woorden: net als bij mama. De moeder van Wim was kort daarvoor overleden en haar afscheid was erg mooi geweest. Wim knapte gelukkig na een paar dagen op en herstelde langzaam.

Geef een antwoord