hersenspinsel

even om stil bij te staan . Mijn begeleiding vroeg aan mij of ik goed kon overzien wat mijn NAH verschijnselen zijn en waar ik tegen aan loop en hoe is er mee om ga

Je leer er mee omgaan , Maar staat eigenlijk niet zo stil bij waar je eigenlijk tegen aan loopt en hoe je , leven op aan gepast hebt . Dus eigenlijk best goed om maar al die jaren daar is even over na te denken

Dus even denken waar begin ik . Ik ben erg gevoelig voor prikkels van buiten af geluid ,licht zijn toch wel de heftigste prikkels die ik ervaar

vooral als ik in een ruimte bent waar veel word gepraat of waar veel harde of drukke geluiden op me af komen dan wordt ik overspoelt en kan ik het niet meer filteren waar ik me op moet richten het wordt dan herrie soep zeg maar.

Hoe ik hier mee om ga , ik probeer vooral het andere buiten te sluiten door het langs me heen te laten gaan niet altijd even makkelijk. Als het geluid soep wordt is er nog maar een op lossing en dat is even in mijn eigen geluid bubbel zitten muziek op en even de buiten wereld af sluiten .

Doe is dat niet geheid ik loop dan met hoofdpijn rond wat echt geen pretje is .

Ook even stilte op zoeken in de natuur heerlijk , helaas kom ik vaak net op die momenten mensen tegen die tegen je gaan praten zal je zien. Maar in de natuur in alle stilte wandelen heerlijk . Mijn lieveling momenten zijn dan ook in de ochtend en in de avond

Ja licht is soms best lastig . wand je kan niet altijd in het donker gaan zitten natuurlijk dat wordt een beetje lastig.

Maar als ik veel buiten ben dan draag ik me zonnen bril dat help veel . helaas op mijn werk zijn tl buizen daar heb ik wel last van als ze alles aan hebben . Maar even naar buiten lopen of even in een ruimte met wat minder licht geeft rust.

de prikkels zorgen ook wel dat ik er moe ben vaak omdat het best energie kost om er mee om te gaan . Maar ontlopen is niet te doen

ik heb ook wel last van geur en gevoel alleen kan ik daar iets beter mee over weg, Behalve als ik heel erg moe ben dan lukt het niet of als er erg veel gebeurd in me leven of op een dag dan wordt het soms wat lastiger

hoe verwerk ik informatie . Ik heb me zelf geleerd de belangrijke dingen te onthouden

bijvoorbeeld je gaat na een arts en die legt uit welke medicatie je nodig heeft en heeft dan daarna een gesprek je over hoe het gaat in huis. vaak vergeet ik de helft waar we het over gehad hebben maar weet wel wat de medicatie doet en waarom .

Ik stop dingen in geheugen laatjes zeg maar om dat te onthouden . soms heb ik alleen maar wat woorden nodig om het weer terug te halen. Ik kan dit wel op een op een gesprek als er meer mensen zijn waar ik een gesprek mee hebt wordt het voor mij lastig om dat ik dan meerdere dingen moet onthouden en Ik weet ook dat ik iemand mee moet hebben dan voor ondersteuning zelf dingen op schrijven is erg lastig dan weer voor mij.

ik ben tegenwoordig heel blij dat je via mail of via sms bevestiging krijgt van af spraken wand als ze via de telefoon gemaakt zijn dan schrijf ik ze wel op maar heb soms ook heel vaak het gevoel van heb ik het wel goed is het wel de juiste data of de juiste tijd.

als ik echt niet meer weet bel ik gewoon weer . Maar gelukkig krijg je heel vaak via mail, sms bevestiging van afspraken.

concentratie en oriƫntatie zijn twee dingen waar ik regelmatig tegen aan loop . Maar wat ook heel erg veel energie kost van mij. Laat beginnen met concentratie . Als ik bezig ben zo als nu op het moment . en mijn zoon kijkt nu tv met vrij drukke filmpjes van you tube . Kost het mij veel meer energie om dingen op te schrijven als dat ik in een stille ruimte bent kost dat veel minder energie. soms zet ik zelf een koptelefoon op met muziek , me eigen wereld even af te sluiten van prikkels van buiten af.

oriƫntatie is soms ook lastig vooral als het heel erg druk is dan lijkt het wel of ik de weg kwijt raakt . In middels weet ik wel dat ik even rustig stil moet gaan staan en even om me heen moet kijken waar ik ben en of ik herkenning punten kan vinden , gebouwen, bordjes . Ik blij als ik ze dan ook zie. Al kan ik er beter mee over weg . het geeft mij toch nog steeds een gevoel dat ik wil vluchten .

ook ben ik onzeker geworden door de tijd heen omdat ik vaak toch wel tegen me zelf op liep omdat ik mee wou en dat andere ook wel dachten dat ik dat allemaal wel kon.

veel gedaan met gevolg ook veel weer heb moeten laten vallen en teleurgesteld geraakt in de loop de tijd . Hier door heb ik wel beetje drempel vrees gekregen met nieuwe stappen in mijn leven .

nu sta ik op een punt dus om nieuwe stappen te maken en weet dat ik die drempels zie liggen maar weet ook dat ik er over heen kan stappen . Ik overleg vaak wel even met mijn begeleider dat is wel fijn zo zorg ik dat mijn drempel laag blijft en mijn hoofd geen ramp verhalen gaat maken .

ik ben heel ge oordert in mijn dingen doen en laten ook dingen die af gehandeld moet worden. Dit omdat ik veel vast hou en niet makkelijk dingen los kan laten als dingen niet rond zijn . de angst om dingen te vergeten . Nu ben ik dan weer erg blij met mijn google agenda en de meldingen die je overal krijgt en als ik zeg overal bedoel ik dat ook via de telefoon, tablet en pc . Dus dingen vergeten doe ik niet zo heel erg snel .

in me hoofd een lijstje maken wat gedaan in en af strepen helpt ook om los te laten . sommige dingen heb ik niet in de hand en dat vindt ik echt mega vervelend maar hoe lastig ik het ook vindt probeer ik dat toch even in doosje te stoppen en niet al te veel over na te denken

oke dit alles kost berg veel energie allemaal bij elkaar . Dus ja ik sta met geweldige energie op als ik goed slaap te minste . We staan op met een 8 en we mogen blij zijn als het naar een 6 ga en daar dan blijft.

heel veel rust en thee en lekker genieten van de buitenlucht en veel humor zorgt er voor dat ik op mijn energie blijft . Soms toch een dip dan maar even niks tv hangen op de bank in slaap vallen het is oke . Huishouden loopt niet weg.

In middels kan ik dat nu los laten . Dat vond ik wel heel erg lastig . Maar het zijn keuze die ik moest maken druk maken en week niks kunnen of los laten en dag bij tanken en dan weer verder kunnen. Ja waar kies je dan voor.

Helaas ken ik ook de boodschap van mijn lichaam als ik veel te ver over me grenzen ga. Geluids moe. kan geen geluid gedragen meer, oorzuisen, hoofdpijn , erg last van het licht, last van me spieren , en te moe om te slapen.

waar ik nu al denk o moet stapje terug doen, is vaak lichte spier pijn en lichte hoofdpijn. dan weet ik van o je ik zet tegen me grens aan en moet even stap terug doen of even de rust op zoeken .

Het goed in beeld krijgen van emoties vindt ik soms wel lastig als er veel gebeurt en emotie te veel worden kan ik niet goed dingen plaatsen in me hoofd en dingen op zijn plek zetten . Ik weet dat schrijven mij heel erg help om dingen weer helder te krijgen . dus in zo periode kan ik altijd mijn begeleidster mailen of app wat voor mij vaak wel fijn is. Vaak koppel ze dan terug of het goed gaat weer of dat ik nog iets nodig heeft.

dit is een beetje in beeld wat mijn NAH voor mij betekend

3 reacties op “hersenspinsel

  1. Herkenbaar allemaal. Alleen ik krijg van overprikkeling enorme pijnlijke tremoren in mijn handen en weet niet waar ik het moet zoeken van de pijn en heb er helaas geen medicatie voor. Wennen, echt wennen doet NAH niet, maar je leert er wel steeds beter mee omgaan. Maar 10 juni 2018 zal ik nooit vergeten, afscheid van het oude leven, op zoek naar mijn nieuwe ik.

    1. dat is vaak hele zoek toch . Vaak gaat het niet zo makkelijk . het gaat vaak op en neer en elke keer kom je helaas toch weer je zelf tegen maar ook merk ik wel dat ik langzaam vooruit ga

    2. hoi Erik klopt het went nooit NAH je blijft tegen dingen aan lopen en het gaat op en af . Dit is voor mij ook heel herkenbaar helaas . En N een nieuw leven wennen is ook niet zo makkelijk. elke keer is het een zoektocht. ik hebhier ook best lang over gedaan om belance te vinden. en toch is het soms nog steeds heel erg lastig om dat te vinden. ik ben nu zo wat 12 jaar veder en nog ben ik blij dat ik hulp krijg wand er zijn heel veel dingen van buiten af wat me kan beinvloeden hoe het me mij gaat.
      lieve groettjes veronica

Geef een antwoord