N.A.H ( niet aan geboren hersenletsel)

Waar denk je aan. Als je dit hoort. Denk je je dan aan mensen die verlamd zijn aan een kant, of moeilijk lopen ,of moeilijk praten.

N.A.H kan je krijgen door een ongeluk, hersenbloeding, of op lopen bij geboorte

Maar weet je er zijn ook heel veel mensen met N.A.H waar je niet aan kan zien. En toch is het leven een uitdaging.

Ik zelf ben een van de personen met N.A.H waar het niet zicht baar is.

Op het eerste oog denk je vrolijke rustige maar spontane vrouw.

Maar elke dag moet ik na denken hoe ik mijn dag in vult. En elke dag kan toch gebeuren dat het mij te veel is

Waar ik tegen aan loop is. Dat ik concentreren voor mij erg lastig is. Maar ook dat erg veel hinder ondervindt van geluiden,

En als er veel om me heen gebeurd kan ik het soms moeilijk volgen.

Nu heb ik 10 jaar lang ondersteuning voor mijn N.A.H.

En wat heb ik geleerd. Als eerst me zelf accepteren wie ik ben. En dat niet erg is als een dag minder is.

Maar ook dat ik gewoon rust moet nemen. En dat ik keuze moet maken.

BV als ik dag weg ga moet ik niet een dag van te voren erg veel doen. Maar ook weten dat de dag er na ook veel rust moet nemen.

Soms doe ik toch te veel.

En wat gebeurd er dan. Nou hoofdpijn oorsuizen, heel erg moe. Niet op woorden komen , dingen vergeten.

Het enigste wat ik dan kan doen is gewoon me rust nemen.

3 reacties op “N.A.H ( niet aan geboren hersenletsel)

    1. Hoi, kan je tegen op Facebook.. Heb j dit zelf opgezet, kon het niet. Heb zelf in augustus een heel zware hersenbloeding gehad, eigenlijk al opgegeven maar toch op het laatste moment nog in Zwolle geopereerd. Lees dan later terug in verslag dat mijn overlevingskans tussen de 3 en 5 % ligt, niet meer reanimeren….. Heb het overleefd en zeg dan ik moet wel heel veel engeltjes om mij heen gehad hebben…. Kan me normaal bewegen en praten en op het eerste oog zie je niets aan mij…. Toch heb ik heel erg veel cognatieve restverschijnselen zoals beperkte energie, 1 ding tegelijk doen (vb. Als ik in de pauze koffie drink en met iemand praat heb ik altijd koude koffie, kan ding tegelijkertijd doen en vergeet het ander) filtering beschadigd, kan steeds slechter tegen hoge tonen en ook laatste tijd niet meer tegen felle daglichtlamp en nog veel andere verschijnselen. Heb 4 jaar geleden HERSENZ gevolgd (googelen?) en daar veel baad bij gehad. De sessie hoe ga je met je met energie om was heel erg zwaar, confronteerd, erg emotioneel maar was leerzaam. Misschien is dit een optie om te gaan volgen, tenzij je het al gedaan hebt. Google waar bij jou in de regio gehouden wirdt en ’s het je wat lijkt kun je een gesprek aanvragen… succes en sterkte! ?

  1. Hoi Herman . bedankt dat je langs komt en tijd neemt om te lezen. Het is wel heel lastig om tegen Facebook op te gaan. Alles gaat eigenlijk via Facebook tegenwoordig maar dat vindt ik vaak ook wel erg lastig om alles telezen en te volgen .
    Dit is wel iets rustiger. Ik heb dit zelf op gezegt nou ja samen met mijn man dan die heeft me met vee; dingen geholpen

    sterkte en bedankt

Geef een antwoord